E-menuer og hvedegræs på
Firefly
Journalist: Mads Emil
Wivel
Fotograf: Kim
Bjærre
"Vil du prøve en af vores friske
juicer," spørger indehaver Bettina Baunbæk med et smil og rækker
Downtowns udsendte en iPad-lignende skærm. Det er menukortet, viser
det sig, og jeg begynder entusiastisk at bladre rundt mellem
hvedegræs-shots og økologisk dåse-cola på touch-skærmen.
"Du kan også læse avis på e-menuen,
kalde på en tjener, sende beskeder til andre borde eller måske
flirte lidt med en sød pige i baren," forklarer Bettina
behjælpeligt. Jeg nøjes med at skrive til Downtown-fotograf Kim, at
han skal tage et billede af tingesten.
Gennemført
økologisk
At en restaurant satser på en
gennemført økologisk, biodynamisk, vegansk, fair trade og
bæredygtig menu er prisværdigt i sig selv, men smagen skal også
være i orden. Og det er den på Firefly. Forretten er en lækker
raw-pad thai med sprøde nudler af pastinak, røde og hvide beder,
courgetter samt gule, bordeaux og hvide gulerødder vendt i en
smagfuld sydøst-asiatisk marinade med cashewnødder, hvidløg og
chili.
Hovedretten er en raw-pizza med bund
af dehydrerede tomater og cashewnødder toppet med marinerede
portobellosvampe, semidried tomater og lidt friske krydderurter.
Pizzaen er ledsaget af en sprød tomat-citrus-salat med
urte-marinerede oliven og en skarp sennepsvinaigrette.
Volumenmæssigt er hovedretten mindre end forretten, men pizzabunden
har en fyldig umami-smag og spiller derfor, på trods af
kvantiteten, en naturlig hovedrolle bland retterne.
Desserten er symbiose af rå kakao,
kaktusjuice og avocado drysset med kokos. For madtraditionalister
kan sammensætningen synes en smule løjerlig, men desserten runder
raw-menuen af med cremet raffinement.
Biodynamiske
tømmermænd
Når køkkenet lukker klokken 22 har
øko-baren åben med dertilhørende øl, vin og botaniske coctails. Men
på Firefly er du sikret en 100 % biodynamisk hovedpine dagen derpå,
for som Bettina siger:
"Vi har taget alle tænkelige former for sprut og fundet en
økologisk variant. Og hvis du har fået lidt for meget at drikke,
kan du snuppe et alge- eller kaktusshots, som er udrensende og
mindsker tømmermændene."
Som de eneste i Danmark sælger Firefly også Puerh-the fra 1950
(!), der er verdens dyreste the fra Kina og Luwak-kaffe, der er
verdens dyreste kaffe fra Indonesien.