Italiensk vin til dansk
jul
Journalist: Mads Emil Wivel
Fotograf: Kim Bjærre
Den danske julemenu har været den samme de sidste 100 år og
indeholder - med få variationer - altid and, flæskesteg, rødkål,
brune kartofler, ris a la mande osv. Retterne bliver forberedt i
god tid, og alle har deres helt personlige, traditionsbundne
tilgang til herlighederne.
Vinen, derimod, bliver ofte impulskøbt i 11. time fra et
tilfældigt supermarked uden nævneværdige overvejelser. Og det er
synd, for den danske julemenu med salt, sød, fed og kraftig mad
kræver den rigtige modspiller. Det er her, Distinto kommer ind i
billedet. Deres hold af kompetente vin-entusiaster har sammensat en
italiensk vinmenu med tilstrækkelig syre, tilpasset sødme og høj
alkoholprocent, som er nødvendig til den kompakte julemad.
Kassen indeholder vine, der følger dig helt fra aftenens
begyndelse i køkkenet til den afsluttende gaveåbning omkring
juletræet.
I Køkkenet
1 flaske Cannonau di Sardegna 2007, Sella &
Mosca, Sardinien - Et elegant og fyldigt glas rødvin som giver
den rette stemning i køkkenet imens maden forberedes. Bør nydes ved
18°.
Til forretten
1 flaske Vermentino "La Cala" 2010, Sella &
Mosca, Sardinien - Frugtig, saftig og sprød Middelhavs-hvidvin
der er ideel til fisk og andre forretter. Bør drikkes relativt ung
og nydes ved 8-10°.
Til 1. portion af
hovedretten
1 flaske Barolo 2007, Balbi Soprani, Piemonte -
Kraftig, let sødmefuld rødvin med god syre og høj alkoholprocent.
Trækkes op 2 timer før servering og nydes i store åbne glas ved ca.
18°.
Til 2. portion af
hovedretten + gaveåbningen
2 flasker Amarone della Valpolicella "Lilla" 2006,
Aldegheri, Veneto - Blød vin med flot dybde. Ideel til
kraftigt kød. Også velegnet efter maden som meditationsvin mens
gaverne pakkes op. Serveres ved 17-18°.
Til desserten
1 flaske Moscato d'Asti 2010, Balbi Soprani,
Piemonte - Aromatisk, let mousserende, hvid dessertvin som er en
elegant ledsager til ris a la mande. Bør serveres i åbne glas ved
8-10°.
Downtown har prøvesmagt og kvalitetstestet Baroloen og Amaronen
over et stykke sprød and med rødkål og fennikel (tak til Nyhavn 14)
og må erkende, at de italienske druer går gevaldig godt til den
danske jul. Desuden har vi ikke fantasi til at forestille os, at de
6 flasker ikke også passer fortrinligt til en nytårsmenu.